Nvidia GeForce GTX 1080 ревю

Ansel: The supercharged future of screenshots

Като говорим за супер готини функции ограничени до нови графични карти на Nvidia, има Ансел, който Nvidia нарича „3D камера в играта“ и аз наричам бъдещето на скрийншота.

Вместо просто заснемане на 2D изображение, като F12 функционалност Steam, Ансел ви позволява да направите пауза на играта, след което свободно да обикаляте в околната среда с фри камера (макар че разработчиците ще могат да го забранят в игрите си, ако искат). Вие още сте в състояние да прилага няколко филтри и ефекти на сцената с помощта на лесни за използване инструменти, както е показано на снимката по-долу, както и си играете с резолюцията до нелепи нива. Nvidia планира да пусне повече филтри с течение на времето, както и пост-обработка шейдър API, така че разработчиците да могат да създават персонализирани филтри.

В демо мод Ансел работи с The Witness, например, аз бях в състояние да увелича резолюцията до невероятните 61,440×34,560 пиксела. Софтуера може да поддържа до 4.5-gigapixel изображения

geforcegtx1080 0104

Създаване на шедьовър като този отнема Ансел няколко минути, за да съедини многбройни файлове на значително по-голям размер обаче. Ансел прави до 3600-малки изображения, за да улови цялата сцена-включително 360-градусови снимки, които могат да се видят с VR очила или дори Google, обработватвайки ги  с CUDA-базираната технология за създаване на чиста, крайната картина за която няма нужда от допълнително осветление или тон-картографирана обработка. То също може да заснема RAW или EXR файлове от игри, ако се чувствате смел, за да бърникате в HDR.

Fast Sync fixes latency и tearing

GeForce GTX 1080 има един голям проблем: Той е, че тя е почти твърде мощена, за най-популярните електронни заглавия с скромни визуални изисквания. При игри, като Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends и Dota 2 които се играят на висок клас графична карта може да означава само – стотици кадъра в секунда, които да разбият рефреш рейта на повечето монитори.

Това поставя геймърите в много неприятна ситуация. Несъответствието между честотата на опресняване на монитора и фреймовете на играта, може да създаде накъсване на картината, и други неприятни ефекти, които са породени от тези разлики. Но използването на V-sync, може да решите проблема, но това добавя висока латенсия в играта, тъй като по същество казва на картата да се забави, а висока латенсия в света на електронните спортове може да ви поставят в много неудобно положение.

gtx 1080 fast sync

Новата Fast Sync опцията в GTX 1080 има за цел да реши и двата проблема чрез разделяне на графичния процес на рендиране и дисплей етапи. Когато V-sync не е активиран, играта дава максимални фреймове, което предотвратява проблемите със латенсията. А карта използва флип логика да се определи кои фреймове да се покажат на дисплея, като изцяло елиминира възможността за накъсване на кадрите.
Някои от излишните фреймове ще бъдат премахната, за да се поддържа гладко темпото на картината, Том Питърсън от Nvidia казва, но не забравяйте, че Fast Sync е направен за игри, където фреймовете далеч надхвърля честотата на опресняване на монитора ви. В действителност, позването на Fast Sync в игри с фиксирани фреймове, може теоретично да доведе то загуба на фреймове, затова за тях то се изключва.
Резултатите изглеждат впечатляващи. Nvidia предоставя измервания на латенцията с CS:GO.

gtx 1080 fast sync latency

GPU Boost 3.0

Nvidia изкарват още и потенциален убиец от ново попълнение, овърклока в GTX 1080 е наречен GPU Boost 3.0.

Предишните методи за овърклок все още се поддържат, но GPU Boost 3.0 добавя възможността за персонализиране на тактовата честота за всеки един отделен момент, както и компенсации за отделни точки за напрежението, като по този начин се изцеди максимума от картата, по-всяко време, и е много по-добро отколкото да се използват една и съща тактова честота през цялото време. Overclocking инструменти ще сканира за теоретична максимална тактова честота на GPU-то при многобройни точки на напрежение, след това ще се прилагат в идентична V / F крива за да съответстват  на възможностите на вашата конкретна картата. Това позволява повишаване на производителността до 11 с минимални усилия от ваша страна.

pascal gpu boost 3

 

HDR и DRM поддръжка

GeForce GTX 1080 продължава традицията да поддържа технологията направена за домашно кино. След като GTX 960 и 950 стават първите големи графични карти поддържащи технологията HDCP 2.2 за защитени с авторски права 4K видеа над HDMI, то GTX 1080 отив на високо динамичен диапазон видео технология, известна като HDR. HDR дисплеите засилват яркостта, за да се създаде по-голям диапазон от тъмни и светли тонове. Толкова е просто, колкото звучи, подобряване на зрителните качество е огромно! Мисля че, разликата между HDR и non-HDR дисплеите е много по-впечатляваща от колкото  упгрейт от 1080p монитор към 4K монитор. AMD’s Polaris GPUs също ще поддържат HDR.

Pascal графичните процесори поддържат и HDR за игри, както и HEVC HDR видео кодиране и декодиране. Сдвояване на GTX 1080 (и неговите кодиране способности HEVC 10b) с Nvidia Shield Android TV конзола (и неговите 10б декодиране способности HEVC) дава възможност на друг готин трик – GameStream HDR. Или с други думи. можете да излъчвате PC игра от компютър с Pascal GPU, към телевизора си чрез Nvidia Shield, и тъй като и двете устройства поддържат HDR, тези дълбоки, наситено черни и ярки цветове ще се появят на телевизионния екран чудесно. Това е един умен начин за Nvidia да си върне част от популярността чрез факта, че HDR се поддържа от традиционните телевизори в момента.

Към момента, Obduction, The Witness, Lawbreakers, Rise of the Tomb Raider, Paragon, The Talos Principle, и Shadow Warrior 2 са единствените игри с обещана поддръжка на HDR, макар че може да се очаква повече заглавия, за да поддържат технологията щом тя стане по-широко разпространена в гейминг средите.

​Pascal GPUs are also certified for Microsoft’s PlayReady 3.0, which allows protected 4K videos to be played on PCs. Presumably thanks to that, Pascal-based graphics cards will be able to stream 4K content from Netflix at some point later this year. Embracing 4K video on the PC means embracing Windows 10 and DRM as well, it seems.
Pascal графичните процесори също са сертифицирани за PlayReady на Microsoft 3.0, което позволява защитено 4K видео да се гледа на компютъра. Предполага се, че благодарение на това, Pascal-базирани графични карти ще могат да стриймват 4K съдържание от Netflix по-късно тази година. Внедряването на 4K видео на компютъра означава и преминаване към Windows 10 и DRM.

geforce gtx 1080 left 1463236665

The Nvidia GTX 1080’s port selection.

За да стане всичко това възможно, GTX 1080 има единичен HDMI 2.0B порт, един единствен DVI-D порт, и три пълноразмерни DisplayPort-а които са с DP 1.2 сертификат, но и съвместими с DP 1.3 и 1.4. Това позволява поддръжка на 4K монитори, работещи при 120Hz, 5K дисплеи при 60Hz, и дори 8K дисплеи при 60Hz-макар че ще трябват два кабела за да постигнете, последното.

 

Също така, може да я закупите от нашия магазин ТУК

 

Източник: pcword


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bwtbgcom/public_html/bloggamers4syou/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better