Rapoo V900 Ревю

В днешно време човек може да добие чувството, че всички правят геймърска периферия… (и се състезават чий модел да свети най-шарено!). Или поне с такова впечатление остава човек, след като пред очите му попадне продукт на китайската марка Rapoo. Разбира се, след „консултация“ онлайн, същият човек може да установи, че Rapoo далеч не са новаци на пазара на компютърна периферия, съществувайки вече почти 15 г. След разопаковане на устройството пък, качеството на сглобката и премислените детайли по дизайна карат същия този човек (автора на настоящото ревю) да съжали за първоначалния си скептицизъм …

Rapoo Vpro V900

И така – да видим какво имаме с 

 

Rapoo Vpro V900

Лазерна геймърска мишка, топ модел на въпросния китайския производител. Моделът разполага с 5 бутона, плюс два допълнителни, запазени за смяна на режимите на работа. Налице е възможност за настройка на разделителната способност в диапазона от 100 до 8200 dpi. Този показател в комбинация с бързината на сензора (12 хил. кадъра в секунда) би трябвало да означава, че устройството не би имало проблем да се справи и с най-мълниеносните движения на ръката. Според Rapoo мишката може да отчита без проблем при скорост до 150 инча (328 см) в секунда и ускорение до 30G.

Rapoo Vpro V900

Общ изглед към мишока Rapoo Vpro V900

Първоначално, при отваряне на кутията, човек (пак същият) остава с впечатление, че пред очите му е модел, предназначен както за лява, така и за дясна ръка. И тук, обаче, първият поглед лъже – въпреки симетричния си корпус, четвъртият и петият бутон на мишката са разположени така, че да са достъпни за палеца на дясната ръка.

Rapoo Vpro V900

Двата допълнителни бутона са разположени отляво, т.е. мишката е подходяща за десняци

От двете страни на V900 производителят е предвидил гумирани области, оформени като канали, в които попадат пръстите на ръката. Благодарение на тях захватът е сигурен и след проведените лабораторни тестове, ревюиращият може спокойно да потвърди, че на нито един демон (от Doom) не му се размина заради изпусната мишка… Редно е, обаче,  да се отбележи, че въпросните вдлъбнатини са относително тесни, което означава, че мишката не е предназначена за геймъри с прекалено масивни ръце и дебели пръсти.

Rapoo Vpro V900

Зад скрола се намира бутонът за смяна на dpi настройките

Както бе споменато, тенденция при геймърската периферия през последните години е шаренията. Гризачът V900 не е изключение и предлага възможности за персонализация по този показател. Осветени са колелцето на мишката и страничните бутони. Също така светлина се просмуква и от двете страни между горния и страничните панели на устройството.

 

Софтуерът

Личи се, че от Rapoo са се постарали да направят продукта си максимално гъвкав и подлежащ на конфигуриране. Предвидени са пет профила, за които е предвидена опция да се активират автоматично при стартиране на игра или друго приложение. Всеки профил пък е разделен на три режима, които пък от своя страна поддържат между 1 и 4 отделни dpi настройки. Смяната на профилите става чрез единия от двата споменати специални бутона, намиращ се от долната страна на мишката. Смяната на dpi настройките пък става с друг бутон, разположен зад колелцето.

Rapoo Vpro V900

Подсветката на Rapoo Vpro V900 е способна и на такива патриотични изпълнения

Всеки от споменатите режими позволява индивидуална настройка на подсветката. Последното е доста удобно, тъй като дава възможност с един поглед да се определи в какъв режим работи мишката в момента.

Използване

Най-важното за всяка геймърска мишка, разбира се, се проявява при използване в реални условия, а не при четене на показателите върху опаковката. Тези, които предпочитат симетрични по форма модели и са с по-малки ръце, ще се са доволни от предложеното. За нуждите на ревюто Vpro V900 бе подложена на стриктни лабораторни тестове, включващи играене на Doom, StarCraft 2, както и достъпната алфа версия на Unreal Tournament. Проблеми с работата на сензора при бързи движения не бяха забелязани.

Rapoo Vpro V900

Бутонът отдолу сменя режимите

Двата специални бутона (за смяна на режимите и dpi настройките) са разположени така, че да не бъдат натискани случайно в разгара на екшъна.

Добри думи заслужава скрол колелцето, предлагащо удачен баланс между лекота на въртене и отчетливи позиции на завъртане, като същевременно е и тихо. Неговата повърхност също е гумирана.

Негативи

Въпреки добрите впечатления, конструкцията и външната сглобка на мишката, при по-резки движения все пак от нея се чува потракване. Сякаш нещо вътре не е закрепено добре. В подобни случаи обикновено обичайните заподозрени са скролът и бутоните, но в случая шумът не идва от тях.

По-големият проблем обаче е, че мишката… свири. Съвсем буквално – конкретната бройка страда от т.нар. coil whine. Причина е вибрация на електрически компонент (намотка), която трепти, издавайки доловим за човешкото ухо звук.

Rapoo Vpro V900

Кабелът е с текстилна оплетка и е твърдоват

Редно е обаче да се отбележи, че и двата проблема по същество са дреболии и почти със сигурност касаят отделни бройки.

Обобщено накратко, без да блести с нещо особено, мишката Rapoo Vpro V900 е съвсем приличен геймърски манипулатор, а при цени от около 99 лв. възможностите му със сигурност ще допаднат и на по-бюджетно ориентираните почитатели на игрите.

Също така, може да я намерите в нашият магазин ТУК

Източник: pcworld.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bwtbgcom/public_html/bloggamers4syou/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better